Продължаваме промяната и Съюзът на работодателите не се разбраха  за

...
Продължаваме промяната и Съюзът на работодателите не се разбраха  за
Коментари Харесай

ПП и работодателите не се разбраха за бюджета

" Продължаваме промяната " и Съюзът на работодателите не се разбраха  за бюджета, по време на срещата, инициирана от партията, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".



Политическа партия и национално показаните работодателски организации организираха обществена среща в Народното събрание, с цел да обсъдят визията си и работещите решения за бизнеса и жителите по отношение на Бюджет 2023. Партията приготвя спомагателни ограничения в поддръжка на бизнеса и аргументира потребността от нов бюджет за 2023. Съпредседателите на " Продължаваме промяната “ – Кирил Петков и Асен Василев, показаха терзанието си, че проектите служебният кабинет да не внесе нов бюджет за 2023 година, а да удължи остарелия, ще доведат до липса на предвидимост и сигурност в бизнеса. Причината е, че удълженият бюджет не дава опция на работодателите да възнамеряват вярно разноските си.

" Реалният растеж на Брутният вътрешен продукт е доста добър, даже в средата на рецесията бихме Германия по този индикатор и това е заради обстоятелството, че обществени заплащания влязоха в потреблението. Въпреки рецесиите за този къс период – войната в Украйна, рецесията с газа и всичко останало, дружно с работодателите постигнахме напредък, вдигнахме хората над линията на беднотия. Растежът и рискът вървят дружно и най-лошото е да останем без държавно управление. Само с готовност не става, става с диалози и политики. Ние виждаме скептицизъм, не се случват диалози, а гледаме единствено театрални постановки ",  сподели Кирил Петков по време на срещата с работодателите. 

Политическа партия пази позицията за 166 000 лева предел на регистрацията по Данък добавена стойност, въвеждане на синята карта и правото на достъп до трудовия пазар у нас и понижаване на платените от работодателя болнични дни от 3 на 2, както и облекчение изискванията за летния стаж на младежите.

Удължаването на Бюджет 2022 е безразсъдно решение, както е безразсъдно популистки да се залага недостиг от единствено 3%.

Според представителите на Българска стопанска камара би трябвало да се резервира удълженият вид на Бюджет 2022. 

" Нашето равнище на зрялост не допуска да вършим по 6-7 актуализации, като Нидерландиия. България фрапантно изостава с всевъзможни политики, действаме " ad hoc “, антикризисно, а е належащо въпреки всичко да се съблюдават някакви рамки. Двигателят на икономиката  не може да започва, в случай че няма политики. Ние поддържаме удължение периода на деяние на настоящия бюджет. Вие правите оферти, с които в една година да се решат проблеми, трупани от най-малко 10 години обратно.Предложението за смяна на швейцарското предписание е добре да се съветва с осигурителите. Има риск от дисторция на системата, тъй като салдото е юридически в Швейцария от швейцарец ", каза Мария Милчева от БСК.

Тя добави, че  смяната на директивата за минимална работна заплата, за което и Българска социалистическа партия е внесла план, би трябвало да се фиксира в кодекса на труда, би трябвало да се сътвори механизъм, не става с акт на страната, а би трябвало да се съгласува и със  синдикатите.

" Във вашите оферти (на ПП) не се приказва за продължителността на труда, за трендовете в заплащането в развиване. Нормалният метод е тези въпроси да се решат в диалог  сред страните, ангажирани по тематиката ", сподели още тя. 

Относно тематиката за въвеждането на еврото, от БСК смятат, че липсва акция, разясняваща плюсовете и минусите от въвеждането му, липсва доверие, липсва и експертен разбор. Държавните институции тук са в дълг. В момента хората нямат доверие, независимо дали има бюджет, или не.

Представителите на Българската комерсиално промишлена палата поддържаха сътрудниците си от БСК и също желаеха снадки вариант на Бюджет 2022.

Според тях реалистично е да не се отива към нови избори, тъй като на процедура резултатът ще се повтори. Трябва да се върви към постоянно държавно управление, а не към избори.

От Палатата опазиха позицията, че е належащо партиите да дадат вероятност как  ще се случат инфраструктурните планове като Магистрала " Хемус “ да вземем за пример, тъй като те са значими, а сега всички се насочват към обществените заплащания. Трябва да се поддържа сегашният бюджет, в противоположен случай ще стартира наддаване сред партиите коя да е по-социална.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР